Welkom @ Oktoberfesten.nl

Welkom op Oktoberfesten.nl!

Elk jaar vindt rond de maand oktober het grootste Volks- en Bierfestival ter wereld plaats in de Duitse plaats Munchen.
Het wordt sinds 1810 gehouden op de Theresienwiese (Wiesn) terrein in de Beierse stad München en wordt elk jaar bezocht door ongeveer zes á zeven miljoen mensen.
In navolging van het feest in Duitsland worden er rond deze periode ook verschillende Nederlandse versies van het Oktoberfest georganiseerd.
Op deze website vindt u alle informatie over de Oktoberfesten in Duitsland en Nederland. Kies snel een onderwerp rechts in het menu.

Oktoberfest foto
Voor het Oktoberfest brouwen de verschillen München brouwerijen , een speciaal biertje (de Oktoberfest Märzen) met meer wort, en dus met een hoger alcoholgehalte (6-7%).

Geschiedenis
Kroonprins Ludwig, later koning Ludwig I, trouwde op 12 oktober 1810 met Prinses Therese van Saksen-Hildburghausen. De burgers van München werden uitgenodigd om de festiviteiten op de velden voor de stadshekken bij te wonen om de gelukkige koninklijken te feliciteren. De velden hebben sindsdien de naam Theresienwiese (“Theresa’s velden”) ter ere van de Kroonprinses, alhoewel de lokale bevolking de naam gewoon verkort heeft naar de Wies’n.

Paardensporten in de aanwezigheid van de Koninklijke Familie markeerden de afsluiting van het evenement dat werd gevierd als een festival voor heel Beieren. De beslissing om het paardenrennen in het daaropvolgende jaar te herhalen, leidde tot de traditie van het Oktoberfest.

Het Oktoberfest gaat door in 1811

In 1811 werd naast het paardenrennen ook voor de eerste keer een agrarische show gehouden, om zo de Beierse landbouw te versterken. De paardenrennen, die de oudste waren en het meest populaire evenement van het festival worden vandaag niet meer gehouden. Maar de agrarische show wordt nog steeds om de drie jaar gehouden tijdens het Oktoberfest in het zuidelijke deel van het festivalterrein.

In de eerste paar decennia was de aanwezigheid van amusement gering. De eerste draaimolen en twee schommels werden in 1818 toegevoegd. Bezoekers waren in staat om hun dorst te stillen bij kleine bierstanders die snel in aantal groeide. In 1896 werden de bierstanders vervangen door de eerste biertenten en -hallen die door ondernemende verhuurders werden opgericht met de steun van de brouwerijen.

De rest van de festival terrein werd ingericht als kermis locatie. Het aanbod van carrousels en andere attracties was al in de jaren 1870 sterk toegenomen. Omdat de markt voor kermissen verder groeide en ontwikkelde in Duitsland.

185e Oktoberfestival 2018

Vandaag is het Oktoberfest het grootste festival ter wereld met een internationaal smaakkarakteristiek van de 21e eeuw: ongeveer 6 miljoen bezoekers van over de hele wereld komen jaarlijks samen op het Oktoberfest.

En sinds het Oktoberfest nog steeds op de Theresienwiese wordt gehouden, noemt de lokale bevolking nog het evenement, gewoon als de “Wies’n”. Dus “welkom bij de Wies’n” betekent niets anders dan “welkom bij het Oktoberfest”!

Oktoberfesten.nl Updates:
– Programma Oktoberfest 2017 in München toegevoegd
– Kleding artikelen toegevoegd
– Biertenten informatie vernieuwt
– Vervoer informatie vernieuwt